Om man har stor tur och vaknar tidigt en söndagsmorgon i april ska man alltid ta chansen att gå ut och lära känna våren, som oftast är särskilt tillmötesgående och frikostig mot fotografer vid gryningen. Här i Lidköping inträffade soluppgången idag, söndagen den 19 april, klockan 0542. Är man samtidigt morgonpigg är kanske uppoffringen att lämna den varma bädden inte alltför betungande (något oklart påstående)? På raska och pigga ben knatar jag lätt ner till vattenbrynet. Väl på plats ser jag mängder med fåglar som hittills, i lugn och ro, ägnat sig åt sina angelägna kärleks- och bobyggarbestyr. När jag skyndsamt klampar fram för att föreviga den vackra synen flyr naturligvis alla sjöfåglarna hals över huvud och lämnar blott krusningarna av fäktande vingar och startsträckor på den spegelblanka vattenytan. Upprörda och arga fågelskrin ekar över nejden.

Scen 1. Kl. 0542. Solen går upp över Kinneviken. Bilden ska främst ses som ett bevis på att jag faktiskt var på plats. Inget bluffande här alltså. Notera att det inte finns en enda fågel i bilden.

master_DSC4736

 

Scen 2. Kl. 0555. Solen har klättrat upp över horisonten och Kinnekulle och reflekteras i klipporna. Vattnet skvalpar. Det är ganska skönt och just nu ångrar jag inte att jag gick upp. Sjöfåglarna är fortfarande förbannade och håller sig långt borta.

master_DSC4748

 

Scen 3. Klockan har passerat 0600 och jag tar mina prylar och vandrar upp i parken bland vitsipporna som ännu inte slagit ut sina kronblad efter nattvilan. Fågelsången är närvarande överallt när solen letar sig in mellan träden. Här uppe verkar fåglarna inte bry sig ett dugg om att jag bökar om med min kamera och mitt stativ i undervegetationen.

master_HDR273_4_5_6_7_8_9_tonemapped

Scen 4. Klockan är 0615. Underliga träd finns det gott om. Underliga fotografer finns det också (någon enstaka åtminstone) som får för sig att fotografera dessa träd på tider när vanligt hederligt folk ligger hemma och sover på söndagsmorgonen.

master_HDR287_88_89_90_91_92_93_tonemapped

Scen 5. Kl är 0645. Nu börjar jag bli våldsamt kaffesugen och det är hög tid för frukost. Jag packar ihop mina prylar och släpar mig hemåt. Tror att jag får sova middag idag…

Share